Витамин С, имунна система и COVID-19

Когато човешкият организъм е изложен на инфекции, произвеждащи токсини, витамин С се изразходва с много по-бързи темпове. Ако не се приема в достатъчно големи количества, това може да доведе до бързото му изчерпване, което води до симптоми на скорбут. Такива симптоми се наблюдават и при пациенти, страдащи както от вирусни инфекции, така и от токсичност. Пациентите, заразени с COVID-19, показват поне два симптома, които се припокриват с тези на скорбута: задух и висока температура.

Нашите левкоцити убиват микробите, като отделят силно реактивни антимикробни молекули, включително водороден прекис. Витамин С също се разгражда до водороден прекис, който унищожава вирусите. Тъй като са анаеробни организми, те не могат да оцелеят в присъствието на кислород. Това е механизмът, по който витамин С премахва вирусите.

Витамин С е идеалното средство за профилактика и лечение на почти всяка вирусна инфекция. Има много документирани случаи, показващи, че много големи дози витамин С може дори да извади тежко болни хора от септична кома. Има много изследвания относно въздействието на витамин С върху най-различни микроорганизми и болести, които те предизвикват. Много инфекциозни причинители и свързаните с тях заболявания могат да бъдат напълно предотвратени, лесно обърнати и често излекувани само с витамин С.

COVID-19 е твърде нов проблем, за да съществува проучване, което да покаже ефикасността на витамин С срещу COVID-19 конкретно. Въпреки това, витамин С в големи дози (6-20 г/ден) е доказано ефективен срещу вирусните инфекции, включително настинки, грип, вирусни бронхити и пневмонии, детски паралич, морбили, заушка, вирусен енцефалит, варицела, херпес и дори Ебола и СПИН. Високи дози витамин С имат подобни положителни резултати и при бактериални инфекции.

За да се приемат достатъчно високи дози, най-добре е да се употребява липозомен витамин С. Също така е важно той да се комбинира с природни антиоксиданти, каквито са например дивите дребни горски плодчета (berries).