COVID-19 и хомеопатия

Мнението на проф. Джордж Витулкас за хомеопатичното лечение на COVID-19

Витулкас"Докато не сме получили данни за реалните симптоми на различните стадии на тази вирусна инфекция от практикуващи лекари, които в момента работят с такива случаи, не можем да предложим нещо значимо. Трябва да знаем симптоматиката на началните етапи (преди да се развие пневмония), за да предложим подходящи лекарства за тези етапи с цел да намалим броя на жертвите на болестта, които, въпреки това, ще преминат към втория етап. Трябва да знаем и симптомите на късните стадии на пневмония или диария, за да предложим различни лекарства за тези прогресиращи стадии, но симптомите трябва да бъдат събрани от опитен хомеопат, за да можем да разчитаме на тях. Мисля, че най-доброто е да общувате с практикуващите лекари, за да получите информация от първа ръка. Приемането на случайни хомеопатични лекарства като профилактика и насърчаването на хората да мислят, че по този начин са защитени, е безотговорно."

Мнението на д-р Вилма Михайлова и д-р Петър Найденов

В момента отвсякъде хората са атакувани от най-различни предложения и реклами за готови „сигурни“ схеми за лечение, в това число и с различни хомеопатични лекарства – потенции, честота на прием, редуване, комбиниране и т.н. Това, меко казано, е непрофесионално и стреляне напосоки, което само в много редки случаи може да даде резултат.

От гледна точка на хомеопатията и хомеопрофилактиката можем да кажем следното:

Хомеопрофилактика се прави със съответния нозод, т.е. препарат, изготвен от заболели тъкани – в случая бял дроб или секреции от болни от COVID-19. Засега не разполагаме с такъв нозод, въпреки че някъде по света вероятно вече има произведен. В аптека АВИТА сме готови да направим всички необходими потенции, защото разполагаме с единствената у нас машина за потенциране, но за целта трябва желание за сътрудничество от страна на клиниките, в които се лекуват потвърдени случаи. Просто колегите-лекари могат да вземат секрети от поне десетина пациенти, след което те ще се смесят и потенцират по всички правила на хомеопатичната фармакопея. Тъй като при това се използва медицински спирт, процесът е безопасен за здравето на фармацевтите.

Ние сме готови да реагираме, но дали от клиниките ще срещнем разбиране? В хомеопатията се използват голям брой и различни видове нозоди, задължително в потенции над 12 С, тъй като след това разреждане в хомеопатичните лекарства няма останала материална субстанция. Така тези нозоди са напълно безопасни за здравето и отговарят на принципа „Преди всичко не вреди“.

Генус епидемикус: Това са няколко лекарства, които най-добре покриват най-често срещаните симптоми при епидемия. Например, самият д-р Ханеман забелязва, че скарлатината се лекува най-добре с Belladonna и обявява това лекарство за „способно да предпазва от скарлатина“. Според проф. Витулкас то не предпазва, а лекува най-ранните прояви на болестта, но това е друга тема. Според д-р Айзък Голдън (Isaac Golden) лекарствата, използвани за хомеопрофилактика, лекуват предразположението към съответните болести. В случая оставяме научните диспути настрана и просто посочваме, че различни хомеопати по света дават различни схеми и всички твърдят, че имат добри резултати. От научна гледна точка това е пълен абсурд.

Какво съветваме ние? Сега времето е с големи промени в температурите и като се има предвид какви са най-честите симптоми, Генус епидемикус най-вероятно е Bryonia или Gelsemium. Повече подробности тук.

Хомеопатично лечение се провежда от опитен хомеопат според индивидуалната клинична картина и тежестта на заболяването при всеки пациент. След като взехме предвид препоръките на някои от нашите най-опитни колеги-хомеопати по света, ние създадохме хомеопатичен комплект „Респираторни заболявания“, в който са включени лекарства, които биха могли да помогнат при различни типове пневмонии и другите усложнения на COVID-19. Но това не означава, че съществува едно единствено най-подходящо лекарство за COVID-19.

Апелираме към здравомислещите хора да не се поддават на страховете и емоциите. В Интернет циркулират стотици изказвания, преводи и схеми за профилактика и лечение на COVID-19 с хомеопатия, но нито една от тях не е универсално приложима. Предложената от нас програма включва общоукрепващи мерки и методи за подсилване на имунната система, които действат при повечето вирусни инфекции, защото се базират на основни принципи на човешката физиология.

Да, ние предлагаме и комплект от 24 хомеопатични лекарства „Респираторни заболявания“, но с уговорка, че тези лекарства ще се ползват под наблюдението на опитен хомеопат и според неговите препоръки. Според нас, когато човек заболее, не е редно да излиза от къщи и да се реди по опашки няколко пъти, за да си купи тогава нужните лекарства, защото това е вредно за него и е опасно за другите. Затова е добре всяко семейство да разполага с хомеопатичен набор от лекарства, които най-вероятно ще са необходими за успешно лечение.

Епидемията от COVID-19 ще отмине, но тези лекарства и след нея ще може да се ползват години наред при най-различни респираторни заболявания, независимо от какви вируси или други микроби са предизвикани. В този смисъл един такъв комплект би могъл да се изплати многократно и си заслужава да го имате.

И все пак, има някои симптоми, които са характерни за повечето хора и затова се лекуват с едни и същи хомеопатични лекарства, затова нека ги разгледаме:

Bryonia alba 30C може да служи като профилактика. Приема се само от хора, за които има опасност от контакт с вируса, по 1 гранула на ден, докато дните станат по-топли и епидемията отмине. При поява на симптоми този лек може да се взема през 6 часа или в по-висока потенция след консултация с хомеопат. Bryonia работи добре, когато дните са топли, а нощите студени – т.е при преход към пролет след зимата, както е в момента.
Симптоми: суха, болезнена, упорита кашлица, която като че идва от стомаха и се влошава нощем и след хранене и пиене. Иска да си поеме дълбоко въздух, но не може или това води до кашлица. Ръждиви жилави храчки, понякога с жилки кръв. Бронхит. Астмата. Пневмония. Остри бодежи в гръдния кош или дясната лопатка, влошаващи се при дълбоко дишане и кашляне. Плеврит. Влизането в топла стая възбужда кашлица. При кашляне се държи за гръдния кош или притиска гръдната си кост, за да намали болките.

Gelsemium 30С е подходящ за случаи с постепенно начало на заболяването, постепенно повишаване на температурата, тръпки по гърба и главоболие. Водещи са отпадналостта и слабостта, чак до треперене и невъзможност да се стане от леглото и да се държат очите отворени.

Eupatorium perfoliatum 30С е подходящ за зиморничави пациенти, които са неспокойни и имат силни болки в костите (като че ли са счупени) и в мускулите, които ги карат да се движат, макр че движението ги влошава. Те са много жадни и пият големи количества вода, но скоро след това може да повърнат.

Lycopodium 30С добре покрива по-късните симптоми и може да се очаква то да помогне на голяма част от хората, които развиват пневмония. Lycopodium също е допълващ лек към Bryonia. Ако пациентът развие стягане в гърдите и задух, Lycopodium 30C вероятно ще помогне. Неговите симптоми са: Търси чист въздух, но му става студено при проветряване. Кратко, шумно дишане с влошаване при лежане по гръб. Кашлица суха, от гъделичкане, дразнене; ден и нощ; дълбока, куха; като от серни изпарения, влошаваща се при празно преглъщане. Солени зеленикаво-жълти храчки с лош вкус, на бучки. Неразнесла се пневмония. Кафяви или жълти петна по гърдите. Абсцес на белите дробове. Затруднено дишане поради хидроторакс / хидроперикард, с видимо движение на ноздрите. Усещане за стягане в гърдите с парене.

Sticta pulmonaria: Секрециите изсъхват бързо и образуват корички. Суха нощна кашлица. Постоянно издухва носа, но няма секреции. Тъпота и неразположение. Усещане за натиск и пълнота в корена (основата) на носа. Суха, раздираща кашлица < кашляне (колкото повече кашля, толкова повече му се иска да кашля). Лепкав секрет > на открито. Влошаване вечер и нощем; не може нито да спи, нито да легне – трябва да седи. Подобряване на открито. Незаменима при епидемии от вирусни инфекции през февруари, март и април в северното полукълбо.

Justicia adhatoda: Много ефективно в началния период на заболяването. Загуба на вкуса и обонянието, усещане за пълнота и тежест в главата, слъзотечение с обилна хрема, кашлица и кихане едновременно. Сухота в устата и гърлото с болки при преглъщане. Втрисане и болки в ларинкса със суха кашлица. Кашлицата е суха като Bryonia, спазматична със стягане в гърдите и хрипове като Ipeca, с кръвохрак и стягане в гърдите като Phos. Задух с кашлица, която се влошава в затворено топло помещение и при лежане на лява страна. Студено изпотяване нощем.

Rumex crispus: Гъделичкане и дразнене в гърлото или зад гръдната кост, което предизвиква кашлица. Влошава се от промяна в температурата на вдишвания въздух от топло към студено и студено към топло, както и от излагане на студен въздух, поради което си увива устата и носа с шал, за да не диша студен въздух. Влошава се от натиск върху ларинкса и ямката между ключиците, при говорене и нощем. Непрекъсната дразнеща кашлица с усещане за разраняване по дихателните пътища. Кашлицата се облекчава при увиване и затопляне в леглото.

Eucalyptus: Действа като антисептик и отхрачващото средство.  Парене в очите. Продължителен фебрилитет, температурата ту се качва, ту спада. Нефрити като усложнение след грип. Изтощение и токсемия. Бронхит с емфизем и задух в напреднала възраст със зловонни секреции. Усещане за боцкане, последвано от постоянни, тъпи болки в гърлото. Възпалени, разязвени сливици. Синузит със запушен нос. Влошаване нощем, при ходене и носене на каквото и да било. Подобряване от физическа активност и приемане на храна.

Ако живеете в район, който все още не е засегнат от Коронавирус, засега не трябва да приемате никакви хомеопатични лекарства. Самолечение не се препоръчва. Можете да покажете тази статия на вашия хомеопат за по-добра клинична преценка. Добре е да се снабдите с препоръчваните лекарства за всеки случай, за да сте сигурни, че при нужда ще разполагате с тях. Това са лекарства и за много други случаи на кашлица и може да ги ползвате и след години.

Тези предложения се основават на наличните данни. Хомеопатията подхожда индивидуално към всеки пациент и клиничният опит в лечението на COVID-19 с хомеопатия може да доведе до препоръчване на други лекарства. Следете нашите публикации, ако сме живи и здрави, за да сте в течение на допълненията.

Ако подозирате, че имате COVID-19, незабавно се консултирайте с лекар. Ако имате грипоподобно заболяване и искате хомеопатично лечение, потърсете квалифициран хомеопат.

Засега се оформят четири групи болни от COVID-19 според тежестта на протичане, всяка от която се нуждае от определени хомеопатични лекове:

Лека – без респираторни симптоми. Gelsemium, Eupatorium, Bryonia.

Умерена – с респираторни симптоми като кашлица и треска. Характерен симптом е, че пациентите имат блед или бледочервен език и усещат сухота в гърлото. Кашлицата е суха или с малко жълти храчки. Показани са лековете Bryonia, Arsenicum album и Phosphorus. Ако кашлицата е по-влажна с хъркане и клокочене в гърдите, трябва да се опита Antimonium tartaricum.

Тежка – с респираторен дистрес. Характерен симптом е, че на този етап пациентите имат червен език или езикът е жълт, като покрит с косми. Пациентът се задъхва при движение. Lycopodium, Pyrogenium, Lachesis, Bryonia, Camphora, Arsenicum album.

Критична – с дихателна недостатъчност, цианоза и колапс. Характерно за този етап е, че езикът става мораво-син. Пациентът се влошава от движение, има възбуда и изпотяване със студени крайници. Mercurius solubilis, Lachesis, Arsenicum album, Hydrocyanicum acidum, Camphora, Antimonium arsenicosum, Carbo vegetabilis.

Този комплект от хомеопатични лекарства за борба с вирусните инфекции на дихателната система може да се окаже много полезен в условията на пандемия от COVID-19. Лекарствата, включени в него, не са предназначени за самолечение, но под вещото ръководство на опитен хомеопат може да ускорят оздравяването и да намалят опасността от усложнения. Те могат да облекчат симптомите при всякакви кашлици, бронхити и пневмонии, независимо от какви микроби са предизвикани.